Βελιγράδι | RoadTrip Βαλκάνια

Αγαπημένο Βελιγράδι,

Δεν ξέρω γιατί, δεν ξέρω πως, δεν ξέρω αν φταίει που ήμουν αρκετά κουρασμένος μετά από τόσες ώρες στο αμάξι, το μόνο που ξέρω είναι ότι σ’αγάπησα από την πρώτη στιγμή. Μου άρεσαν τα κτίριά σου, γοτθικού ρυθμού, τα οποία το βράδυ είναι φωταγωγημένα και φαίνονται διαφορετικά από ότι το πρωί. Δίπλα τους βέβαια συναντούσες βομβαρδισμένες πολυκατοικίες, ζωντανή απόδειξη του τι συνέβη πριν από λίγα χρόνια. Δεν το άφησες να ξεχαστεί. Αυτό φαινόταν και από τα χαρτιά και τα πανό που είχες αφήσει σε μνημεία και στη βουλή ενάντια του ΝΑΤΟ.

Μου άρεσε ο κόσμος σου ο οποίος είναι χαμογελαστός και γεμάτος ζωή οποιαδήποτε ώρα σε οποιαδήποτε μέρος. Οι street performers σου στον κεντρικό σου πεζόδρομο, Kneza Mihaila, που είτε χόρευαν είτε τραγουδούσαν αλλά πάντοτε τους συνόδευε ο κόσμος σου, μου χάραζαν ένα χαμόγελο κάθε φορά που τους συναντούσα. Μου άρεσαν οι καλλιτέχνες σου που είτε πουλούσαν την τέχνη τους στον πεζόδρομό σου είτε το έργο τους βρισκόταν σε κάποιο τοίχο κρυμμένο σε κάποιο σοκάκι, που πάντα λατρεύω να βρίσκω.

Η Skadarlija, το πανέμορφο αυτό Bohemian Quarter, είναι σίγουρα το μέρος που θες να επισκεφτείς αν θες να φας ή να πιεις μια μπύρα. Εντύπωση μου έκανε ο στύλος με τις πινακίδες που έδειχναν αντίστοιχες περιοχές στον κόσμο, όπως η Πλάκα της Αθήνας.

Το κάστρο σου, στη συμβολή του αγαπημένου Δούναβη και του Σάβου, είναι το απόλυτο μέρος ξεκούρασης και ο προορισμός που χρειάζεσαι για να καθαρίσεις το μυαλό σου από σκέψεις, η απίθανη θέα του Δούναβη παρέα με το τεράστιο σου δάσος, αυτό το μπλε με το πράσινο.

Η αλήθεια είναι πως δεν σε χόρτασα, ήθελα κι άλλο χρόνο μαζί σου, οπότε κλείνω ήδη ραντεβού στο ίδιο μέρος στη Βόρεια Σερβία σε λίγους μήνες.

*Θα βρεις περισσότερα για τα Βαλκάνια εδώ

**Μη ξεχάσεις να δεις το βίντεο που ετοιμάσαμε με όλο μας το ταξίδι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *